Posts

Showing posts from March, 2013

PRU.. membuka busuknya bangkai??

Image
Semakin dekat menjelangnya Pilihanraya Umum ke 13, maka semakin galak aktiviti memancing undi dan simpati. Ada yang dah tak main pancing-pancing tapi mereka menggunakan kaedah bom ikan. Kaedah ini memang akan meraih banyak tangkapan tapi kesannya pada jangka panjang menggusarkan. Bila si penangkap ikan menjadi rakus dan tamak maka jalan paling singkat ialah dengan menggunakan bom ikan. Bila bom ini digunakan maka akan musnahlah waris-waris ikan. Dalam isu pilihanraya, bagi pendapat saya menfitnah lawan merupakan teknik menggunakan bom ikan. Walhal semua tahu bahawa bahan yang direka itu merupakan fitnah, fitnah dan fitnah.

Kaedah berkempen ini ada baiknya kerana pengundi mendapat maklumat baru atau maklumat dikemaskini. Apabila mendengar penerangan dan hujahan si pemidato, khalayak yang bijak akan membuat kajian dan penelitian. Meskipun tidak dapat dinafikan masih ada orang yang percaya bulat-bulat tanpa usul periksa tapi masyarakat bijak dan berfikir sudah mula dominan. (ini melalui p…

Cuti yang Tak kesampaian

Image
Andainya...

Dah lama saya dan suami merancang untuk bercuti. Tapi rancangan kami memang banyak halangan..Halangan paling besar ialah ketidak pastian tarikh PRU13. Disebabkan itu kami takut untuk membuat tempahan awal. Dulu masa anak-anak masih sangat kecik dan ada baby...memang saya tak berapa suka nak bercuti ke tempat yang jauh. Kalau pergi pun bersama adik-beradik sebagai pembantu. Bukannya apa..kesian tengok baby dan anak yang tak tahu apa-apa. Masa mereka toddler..pergi taman permainan atau swimming  pun dah bercuti lah sangaaat.

Cuti sekolah ni..saya mengidam sangat nak pergi berjalan-jalan ke Negeri Serambi Mekah Malaysia iaitu Kelantan. Bertuah betul orang  Kelantan negeri mereka dapat gelaran ini. Rancangan kami..kami akan naik Air Asia atau Fire Fly..sebab rasa macam tak larat nak drive sejauh itu (Johor Bahru to Kota Bahru). TAPI seperti yang saya katakan...tak boleh nak tempah tiket flight sebab PRU13. Kami ni pengundi bijak dan berwibawa. Dua undi sangat bermakna sekarang…

Oh datuk moyang...

Image
Jangan jaga tepi kain
Datuk moyang..kenapa dahulu kau cipta pepatah ini? Jangan jaga tepi kain orang datuk moyang ... salahkah jaga tepi kain orang bukankah kebaikan lebih terserlah jika menjaga tepi kain orang???
Kini..ramai yang marah kalau ditegur jangan jaga tepi kain I.. you jaga hal sendiri kubur masing-msasing...
Datuk moyang..kaya raya
kaya budi kaya bahasa datuk moyang  kaya pepatah kata tapi  ranap bangsa ini  kerana pepatah hina itu jangan jaga tepi kain orang

Datuk moyang...pepatah ini untuk apa?? Untuk memadam rasa prihatin dan tanggungjawab bersama? setiap orang... aku, aku..kau,kau jangan jaga tepi kain orang
jangan peduli apa I nak buat
Yang salah takut nak dibetulkan yang betul segan untuk diraikan nanti dikatakan jaga tepi kain orang
Datuk moyang... itu budaya apa?? bukankah adat kita teguhkan pasak kuatkan sendi sesama jiran bagai saudara sedarah sesama rakan umpama isi dan kuku bila ke bendang, anak ditinggal senang bila ke huma, harta ditinggal terjaga
Datuk moyang... b…

Besok MDP....

Setiap hari Khamis..pagi semua akan bergerak dan berprogram. Di sekolah kami, program ini di panggil Majlis Diskusi Pelajar(MDP)..nama lain bagi usrah atau study circle. Semua pelajar akan menghadiri perjumpaan dalam kumpulan kecil seramai 6 ke 7 orang. Ada kumpulan ini yang dibimbing oleh para senior mereka dan ada yang dibimbing oleh guru. Pembimbing ini berperanan sebagai naqib/ah atau mak usrah.

Sesunggunya menjadi seorang naqibah aka mak usrah aka murabbi tidak pernah  mudah. Ini kerana tanggungjawab dan amanah yang digalas  untuk mentarbiyyah sang mutarabbi yang memberikan jiwanya oleh sang murabbi yang juga manusia yang juga sedang ditarbiyyah.

Usrah bukanlah sekadar  pertemuan dalam bulatan  yang mungkin mengambil masa sejam dua tetapi usrah yang sebenar bermula seusai sesi perjumpan mingguan itu. Ini kerana sesudah pertemuan mingguan naqiba/ah sangat perlu berperanan supaya rukun usrah 3T (Taaruf, tafahum dan takaful) betul-betul mendarah daging. Liqa usrah dalam bulatan ini …

Masa berlari

Image
Dulu.....


Gambar ni tak lah lama mana..kira-kira  7 tahun lalu. Masa ni rasa tak sabar nak tengok mereka besar. Tak sabar nak tengok mereka pakai baju sekolah. Tak sabar nak ber"usrah" dengan mereka.

Kini.....

Besarlah harapan semoga mereka ini dapat menjadi pejuang-pejuang agama ini. Menjadi jurumudi dakwah.. Semoga mereka bertemu dan berkasih sayang dengan orang-orang yang mencintai Allah.Semoga mereka menjadikan setiap detik masa mereka hanya untuk mencari keredhaan Allah dan membina keteguhan jiwa mereka.


Bendera jahat??

Image
Ok..kali ni saya nak cerita tentang bendera.
Ya..bendera!!!Bendera ni perkara yang paling excited bagi kanak-kanak. Saya telah mempergunakan benda alah bendera  ini waktu driving dengan Zubayr the Youngest.

Zubayr: waaa..waaa (nangis dan tak puas hati...adalah sebabnya tu)
Ummi: ok..ok...ok (pujuk, pujuk...tak tahu nak cakap  apa sebab tengah fokus)
Zubayr: waa.waa..waa.....ummiiiiiiiii (makin galak nangisnya)
Ummi: okaaay...okayyy...Haaaa...tengok tu... bendera...
Zubayr: Bendera ?....mana?...(terus pandang kiri kanan mencari benda alah bendera tu)
Ummi: Tu..kat tepi sana....(mulut sahaja yang dimuncungkan menghala ke arah deretan bendera
(matanya lekat pada deratan bendera yang banyaak di tepian jalan)
Zubayr: Bendera biru
(masa ni berhenti di traffic light)
Ummi: Cantik tak bendera tu??
Zubayr: Tak!!
Ummi: kenapa tak cantik?
Zubayr: Bendera macam jahat
Ummi:  Kenapa??????

Cuba perhati....[kredit]
Zubayr: Ada mata jahat Ummi: Ye ke??? Lagi??? (betul jugak..cuba tengok tengah dacing t…

siang vs malam

Siang vs malam

Suasana pagi itu nyaman dengan angin sepoi-sepoi bahasa sesekali menerpa bangunan di aras 3 itu. Senyap dan sunyi..semua asyik menjawab soalan bagi subjek komputer. Ujian telah berjalan 20 minit..masih berbaki 40 minit lagi. Sesekali kedengaran  bunyi helaian kertas yang diselak oleh pelajar. Tiba-tiba...daun pintu bercat hijau berkeriyut ditolak angin.....Kreeeeek....kreeekkk. Mata saya beralih  melihat pintu yang bergerak-gerak sendiri itu. Pandangan dialihkan kepada pelajar-pelajar di hadapan saya. Ada yang khusyuk menjawab dan ada yang berteleku di meja... Tiada pula yang melihat akan pintu yang berbunyi sendiri itu.

Saya pernah berada di kelas yang sama suatu ketika dahulu. Bezanya waktu malam. Malam itu saya mengadakan kelas tambahan malam untuk pelajar yang akan menduduki peperiksaan SPM. Kelas malam itu saya kendalikan dengan mengadakan latih tubi ala-ala ujian. Bunyi keriyut pintu yang ditiup angin juga berlaku...tapi bezanya waktu itu mereka melihat ke arah pi…

Musim Ujian

Image
Sekarang musin ujian di sekolah saya. Bagi pelajar tingkatan 1dan 2 ujian yang dijalani hanya membabitkan subjek dinniyah seperti Fiqh, Sirah, Aqidah, Tafsir,Hadith, Al Quran , Hafazan dan Tajwid. Biasanya tempoh  masa sesuatu subjek bagi ujian ialah satu jam hingga satu jam setengah. Melalui pemerhatian saya selaku guru yang mengawas ujian, dengan adanya ujian,dapat menguji dan melatih para pelajar supaya duduk menekun dan fokus menjawab soalan. Pelajar juga berusaha menjaga pandangan mata dari melihat kertas jawapan kawan kerana kedudukan meja yang tidak mengikut piawai. Saya juga dapat memerhatikan tingkan laku pelajar yang tidak dapat mengawal tangan bermain-main pen atau pensil sehingga menimbulkan bunyi-bunyian.

Setiap dari kita pernah menduduki ujian atau peperiksaan di sekolah atau IPT. Sewaktu melalui proses ini berbagai-bagai perasaan yang kita alami. Kita takut, khuatir, berdebar dan bersemangat. Segala perasaan yang serba percampur baur itu diakhiri dengan perasaan lega at…

Hari Wanita

Image
Terkejut...
Terperanjat...

Kenapa sebagai wanita saya terlepas perasan bahawa hari ini 8 Mac 2013 merupakan Hari Wanita.
Mungkin kerana minda dan jiwa saya lebih perasan isu Lahad Datu..Sulu..PRU...
Saya  tahu melalui siaran Radio Ikim yang saya ikuti sewaktu dalam perjalanan balik tadi.

Ishh..tak patut betul.... Bila difikir dan direnung...tak kisahlah tentang Hari Wanita tu..sebab apalah yang nak disibukkan seHari Wanita. Malahan saya kenal ramai kawan-kawan Wanita saya yang setiap hari ialah Hari Wanita. Mereka memang bukan calang-calangnya Wanita. Saban waktu dan setiap hari mereka berusaha memerah idea dan menjana usaha mengangkat martabat wanita. Dengan menggalas tanggungjawab sebagai ibu dan pada masa yang sama mengimbanginya dengan kerjaya, saya wajar memberikan kredit buat mereka kerana sentiasa berhati teguh melaksanakan tugas dakwah.

Buat mereka saya doakan mereka terus menderap langkah untuk mengangkat martabat wanita selari dengan kehendak Allah dan RasulNya. Semoga saya …

Andai ku pergi

Image
Andai ku pergi

Nak tahu tak orang apa yang paling jahat??
Orang yang tak buat successor planning.
Apa tu successor planning??
Mengikut kata boss kat rumah saya ni... perkara tu maksudnya seorang pemimpin menyediakan pengganti dirinya  sekiranya seseorang pemimpin tu berhenti (dipecat, bertukar atau sakit atau meninggal)
Semua syarikat besar atau kecil akan buat successor planning ni. Biasanya post untuk jawatan ketua atau utama akan ada successor planning.

Apatah lagi sebuah negara. Negara ni bukan mcam syarikat konglamerat atau apa-apa. NEGARA!!!
Tapi..adalah sebuah negara tu..dulu Perdana Menteri dia buat successor planning dan telah menyediakan bakal penggantinya.Tiba-tiba Perdana Menteri tu buang akalnya dan cantas pengganti tersebut sehabis-habisnya. Penggantinya tu bolehlah dikatakan okay dan berkepimpinan. Ramailah rakyat yang sokong dan dokong. Tapi entah kenapa .. si pengganti tu di dajjalkan. Pernah juga terbaca pengakuan Perdan Menteri (dah jadi bekas sekarang ni) sebenarny…